Tarinamme latvatähdestä

Kuin satua, mutta totta.

Weisteen tarina alkaa joulusta 1924, ja siinä on kaikki sadun ainekset – joulun henki, ilon tuottaminen ihmisille, yritteliäs isä ja sukupolvien ketju.

Lue lisää

Kalle Weiste piti paperikauppaa Helsingissä 1920-luvulla. Kerran hän hankki ulkomailta myyntiin joulukuusen latvatähtiä. Koristeita oli silloin niukalti saatavilla, mutta ihmisillä oli halu koristaa joulu kotiin. Jouluaattona kaikki paitsi yksi tähti oli myyty. Kalle sai idean ja aloitti koristeiden valmistuksen Suomessa.

Siitä lähtien olemme tuottaneet iloa kodin kaunistamisesta nauttiville ihmisille. Jatkamme Kallen perinnettä ja tänään tarjoamme joulukoristeiden lisäksi sisustustuotteita kodikkaisiin tunnelmiin ympäri vuoden.

Joulusta kaikki alkoi, mutta satumaisen lämmin tunnelma voi olla totta kodissa ja perheen juhlissa aina kun haluat.

Joulupaja nousee Pukinmäelle

Weisteen joulukoristetehtaan historia ja samalla suomalaisten joulukoristeiden teollinen valmistaminen alkoi 1920-luvulla. Kansakoulunopettaja Kalle Aimo Weiste (1881 – 1963) perusti Helsinkiin vuonna 1924 yrityksen, jonka liikeideana oli valmistaa hopealangasta suomalaisia joulukuusenkoristeita.

Lue lisää

Valmistettuaan koristeita ensin kotonaan ja sen jälkeen vuoden verran Kluuvikadulla sijainneessa työhuoneessaan, Kalle Weiste muutti poikansa Aarren kanssa Pukinmäkeen vuonna 1926. Myöhemmin samana vuonna tontille valmistui ensimmäinen vaatimaton tehdasrakennus ja lisärakennus vuonna 1931. Pääosa nykyisestä tehdasrakennuksesta on valmistunut vuonna 1946.

1930-luvun puolivälissä tehtaalle perustettiin kutomo. Nauhakutomakoneilla sekä myöhemmin kehruu- ja punomakoneilla valmistettiin vuoden 1938 hinnaston mukaan noin neljääkymmentä erilaista nauha- ja nyörimallia.

Vientikauppa käynnistyy

Sotavuosina 1939 – 1944 kutomossa valmistettiin kunniamerkki- ja kaluunanauhoja sekä esimerkiksi olkapoletteja puolustusvoimille. Joulukuusenkoristeiden valmistus jouduttiin silloin tilapäisesti lopettamaan säännöstelyn vuoksi.

Lue lisää

Säännöstely jatkui vielä sodan päätyttyäkin mutta vientikaupan harjoittamiseen oli mahdollista ostaa raaka-aineita. Hopealankakoristeiden vientikauppaa varten perustettiin Hankoon tytäryhtiö Koristevienti Oy keväällä 1946. Ensimmäinen vientimaamme oli Ruotsi.

Uudet materiaalit
mullistavat tuotannon

1960-luvulla siirryttiin muovin aikakauteen. PVC-kalvoja leikkaamalla pystyttiin valmistamaan entistä kestävämpiä ja värikkäämpiä koristeita, jopa jäljittelemään arvokkaita jalometallilangoista tehtyjä punoksia ja tähtiä.

Ensimmäisten kahdesta puolikkaasta koottujen muovipallojen kausi jäi lyhyeksi, kun jo vuonna 1967 aloitettiin muottiin puhallettujen kovamuovipallojen valmistus.

Lelujen maahantuonti nousi joulukoristekaupan rinnalle tasapainottamaan sesonkivaihtelua.

Vientikauppa kukoistaa

Aarre Weisteen (1920 – 2001) johdolla yritys suuntasi voimakkaasti Euroopan vientimarkkinoille.

Kun K.A. Weiste Oy:lle myönnettiin vuonna 1992 Tasavallan Presidentin Vientipalkinto, palkittiin samalla Aarre Weisteen elämäntyö. Tällöin yrityksen tuotannosta meni vientiin noin 80 %.

Vuosituhannen vaihde oli yritykselle menestyksekästä aikaa. Vienti kukoisti ja tuotteitamme löytyi lähes kaikista Euroopan suurimmista tavarataloista ja puutarhamyymälöistä. Vientimaiden lukumäärä kohosi miltei neljäänkymmeneen.

Lue lisää

Uusia koristemalleja luotiin kiihtyvään tahtiin. Finanssikriisin jälkimainingit kuitenkin vaikeuttivat vientikauppaa vuodesta 2008 eteenpäin.

Weiste löysi uutta kasvua piensisustustuotteiden maailmasta. Joulukoristeissa erikoistuttiin yhä enemmän vaativampiin erikoismalleihin ja oman, innovatiivisen tuotesuunnittelun merkitys korostui entisestään.

Tarinamme jatkuu

Oma tuotesuunnittelu on kantanut tarinaamme alusta lähtien. Suomalainen luonto on meille loppumaton inspiraation lähde, josta tuotteisiimme on noussut lumen, jään ja metsän eläinten innoittamana ainutlaatuisia talvisia aiheita.

100-v juhlavuotemme kunniaksi kaikki tuotantomme on palautettu takaisin toimintamme aloituspaikkaan, Pukinmäen tehtaallemme. Meillä valmistetaan kuusen koristepunoksia, havuköynnöksiä ja pöytäkuusia pääasiassa konetyönä sekä latvatähtiä, koristeltuja palloja ja filigraanikoristeita käsityönä. Valmistamme myös suurikokoisia koristeita somistajien tarpeisiin.

Lisäksi maahantuomme kattavan valikoiman joulukoristeita, lasipalloista tonttuihin ja koristekristalleista enkeleihin ja metsän eläimiin.

Lue lisää

Jouluksi 2017 tehtaamme pihapiirissä oleva vanha historiallinen huvila, Kalle Weisteen kotitalo, muutettiin brändimyymäläksemme.

Uusimmat joulukoristeemme on valmistettu luontoystävällisistä, vastuullisista materiaaleista. Weiste Eco Christmas – koristeissa olemme alan edelläkävijöitä käyttäessämme korkealaatuisia biopohjaisia materiaaleja.

Pitkä menestyksemme perustuu erinomaisiin asiakassuhteisiin, reaktiivisuuteen, innovatiivisuuteen ja korkealaatuisiin tuotteisiimme.

Meille on suuri kunnia työskennellä joulun parissa ympäri vuoden
– toivottavasti vielä seuraavatkin sata vuotta!